Uit recent onderzoek van Indeed onder honderden werkgevers, werknemers en HR-verantwoordelijken, blijkt dat het merendeel van de Nederlandse organisaties geen beleid heeft voor diversiteit en inclusie. Een kwart van de werknemers weet zelfs niet of er iemand is aangesteld om diversiteit en inclusie te bevorderen.
Achter op wereldwijde gemiddelde
Slechts 38 procent van de werkenden meldt dat hun organisatie een beleid heeft voor het bevorderen van diversiteit, gelijkheid en saamhorigheid. Dit omvat trainingsprogramma’s ter ondersteuning van een diverse en inclusieve werkomgeving en wervingsprocessen die gelijke kansen bieden. 35 procent van de organisaties heeft een werknemer aangesteld die zich hiermee bezighoudt. Dit ligt achter op het wereldwijde gemiddelde van 44 procent.
Geen diversiteitsbeleid Nederlandse bedrijven
Meer dan de helft van de Nederlandse leidinggevenden zegt verschillende perspectieven in gedachten te houden bij het nemen van beslissingen. Slechts een kwart van de bedrijven biedt training en voorlichting om onbewuste vooroordelen over sollicitanten weg te nemen. Er is een bereidheid onder werkgevers om te veranderen, maar wordt dit niet altijd direct omgezet in concrete actie. Bedrijven worden aangemoedigd aan om aan te sluiten bij de 26 procent die zich aan een training waagt om onbewuste vooroordelen weg te nemen.
Toekomstverwachting
Het onderzoek suggereert dat 43 procent van de respondenten denkt dat de urgentie op het gebied van inclusiviteit en diversiteit onveranderd blijft, terwijl zeven procent gelooft dat de prioriteit zelfs afneemt. Bijna veertig procent heeft geen idee of er verandering zal plaatsvinden. Desondanks denkt ruim een derde dat technologie en AI een positief effect zullen hebben op het diversiteitsbeleid en de toekomst van werk. Het is van belang om dit onderwerp, het feit dat er over het algemeen geen diversiteitsbeleid is bij veel Nederlandse bedrijven, niet als tijdelijk te beschouwen. Een solide diversiteitsbeleid kan jong talent aantrekken, behouden en de organisatie laten groeien. Zowel qua personeel als in kwaliteit en succes van het werk.
Praktische maatregelen
Het ontbreken van diversiteitsbeleid kan het voor bedrijven moeilijker maken om talent aan te trekken, vooral gezien de concurrentie op de arbeidsmarkt. Intercedenten zouden hun klanten kunnen adviseren over het belang van diversiteitsbeleid en hen helpen bij het implementeren ervan. Een inclusieve werkomgeving kan helpen bij het aantrekken en behouden van hoogwaardige flexwerkers. Ze kunnen actief diversiteit in de kandidatenpool stimuleren, feedback verzamelen en evalueren. Daarnaast samenwerking tussen klanten en diverse belanghebbenden aanmoedigen.
Bron origineel artikel: Flexmarkt.nl
Het bericht Meeste Nederlandse bedrijven hebben geen diversiteitsbeleid verscheen eerst op Flexupdate.