Al geruime tijd onthullen onderzoeken een verontrustende trend op de Europese arbeidsmarkt. Namelijk een schaarste aan gekwalificeerd personeel, die steeds nijpender wordt en naar verwachting alleen maar zal verergeren. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa melden werkgevers een gebrek aan sollicitanten met de vereiste vaardigheden. Het onderzoek van Manpower Group wijst uit dat in 2023 ongeveer 75% van de werkgevers in 21 Europese landen moeite had om werknemers met de juiste vaardigheden te vinden. Dit in vergelijking met slechts 42% in 2018!
Een arbeidstekort voor Europa
De tekorten zijn al enige tijd aanwezig en worden steeds ernstiger. Een rapport van Eurostat onthult dat in 2023 maar liefst 54% van de mkb-bedrijven in Europa worstelde om gekwalificeerd personeel aan te trekken. Dit heeft gevolgen voor diverse sectoren, waarbij vooral een gebrek aan technici en klantenservice-experts wordt ervaren. We hebben met een aantal oorzaken te maken, waaronder demografische veranderingen. Maar ook technologische ontwikkelingen en uitdagingen met betrekking tot arbeidsomstandigheden. Tegen 2050 wordt verwacht dat de beroepsbevolking in Europa met nog eens 35 miljoen mensen zal afnemen, waardoor de situatie nog nijpender wordt.
Minimaliseren van de schaarste
De gehele uitzendbranche moet zich voorbereiden op een steeds uitdagender wordende arbeidsmarkt. Het is belangrijk om flexwerkers te stimuleren om zich bij te scholen en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, gelieve die aansluiten bij de behoeften van de arbeidsmarkt. Daarnaast moeten zij zich inzetten voor een effectieve match tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, om zo de impact van de schaarste te minimaliseren.
Zware vooruitzichten
Als deze problemen niet worden aangepakt, kan dit ernstige gevolgen hebben voor iedereen. Werkgevers kunnen te maken krijgen met productiviteitsverliezen en concurrentienadelen, terwijl werknemers mogelijk worden geconfronteerd met beperkte carrièremogelijkheden en stagnatie in hun professionele ontwikkeling. Het is duidelijk dat actie ondernomen moet worden om de schaarste op de arbeidsmarkt aan te pakken. Dit onder andere om de toekomst van werk in Europa veilig te stellen. Investeren in bij- en omscholing, het verbeteren van de afstemming tussen onderwijs en arbeidsmarkt zijn van belang. Verder is het stimuleren van een flexibele en veerkrachtige arbeidsmarkt belangrijk om deze uitdagingen het hoofd te bieden.
Bron origineel artikel: Werf-en.nl
Het bericht Staat Europa voor een enorm arbeidstekort? verscheen eerst op Flexupdate.