De lonen zijnvorige maand, in april met 4,7 procent gestegen. Wat een voortzetting is van de dalende trend ten opzichte van de 5,8 procent stijging in maart. Deze daling wordt toegeschreven aan de terughoudendheid van bedrijven om grote loonafspraken te maken vanwege de economische onzekerheid. Dit is deels het gevolg van de aanzienlijke loonsverhogingen die vorig jaar werden overeengekomen, waarbij de gemiddelde stijging uitkwam op 7,1 procent, een historisch hoogtepunt. Voor de coronacrisis was de gemiddelde loonstijging slechts 2,5 procent.
Voorlopige cijfers
Volgens voorlopige cijfers van werkgeversvereniging AWVN zijn afgelopen maand achttien cao’s afgesloten voor ongeveer 120.000 werknemers. De lonen stegen het meest in sectoren zoals onderwijs, bouw, vervoer en papierindustrie. Op jaarbasis bedraagt de gemiddelde loonstijging ongeveer 6 procent. Werkgevers zijn momenteel terughoudender vanwege economische onzekerheid, vooral in sectoren zoals industrie en chemie, waar het aantal orders afneemt.
Verlies aan koopkracht
Bovendien zijn veel werknemers al gecompenseerd voor het verlies aan koopkracht door de hoge inflatie. De vakbonden hanteren tijdens onderhandelingen een ondergrens, wat resulteert in een loonstijging die met 4,7 procent nog steeds hoog is. De koopkracht van werknemers staat al geruime tijd onder druk door inflatie, wat resulteert in moeilijkheden bij het betalen van rekeningen. De FNV verwacht voor dit jaar een looneis tussen de 5 en 14 procent, terwijl economen van RaboResearch voorspellen dat de loonstijging dit jaar gemiddeld lager zal uitvallen dan in 2023, met een verwachte stijging van 6 procent.
Economische onzekerheid vermindert loonstijgingen
De afname van de loonstijging in april kan impact hebben op flexwerkers en de uitzendbranche als geheel. Terughoudendheid van bedrijven in loonafspraken vanwege economische onzekerheid kan leiden tot minder gunstige arbeidsvoorwaarden voor flexwerkers. Dit kan ook de groei van de uitzendbranche vertragen en de concurrentie tussen uitzendbureaus verhogen. Intercedenten kunnen flexwerkers ondersteunen bij het behouden van financiële stabiliteit en zich aanpassen aan veranderende marktomstandigheden, wat cruciaal zal zijn voor succes in deze sector.
Bron origineel artikel: Nu.nl
Het bericht AWVN: Economische onzekerheid vermindert loonstijgingen verscheen eerst op Flexupdate.