Een buschauffeur van vervoersbedrijf Arriva heeft onlangs zijn baan verloren na een ruzie met een collega. De kantonrechter in Bergen op Zoom heeft de ontbinding van zijn arbeidscontract door de werkgever goedgekeurd. De chauffeur had tijdens een pauze ruzie met een andere chauffeur, waarbij hij dreigend gedrag vertoonde.
Buschauffeur verliest baan na ruzie
In plaats van de confrontatie te vermijden, zoals verwacht werd, bleef de chauffeur staan en nam een agressieve houding aan. Camerabeelden bevestigen dat de collega een kopstoot en een klap heeft uitgedeeld, maar het gedrag van de chauffeur droeg bij aan de escalatie. De rechter oordeelt dat de chauffeur niet kon claimen dat hij handelde uit zelfverdediging, omdat hij zelf ook geweld gebruikte en eerder al een conflict met de collega had gehad.
Geen ontslagpremie
Arriva heeft streng opgetreden vanwege de onveilige werkomgeving die door de agressieve uitbarstingen is ontstaan. De rechter heeft op 17 juli het ontslag bevestigd en geweigerd om een vertrekpremie van meer dan 12.000 euro toe te kennen. De chauffeur krijgt nog enkele tegoeden uitbetaald, maar blijft met een bedrag van 309,16 euro over na aftrek van juridische kosten.
De te nemen stappen
Wanneer een flexwerker te maken krijgt met een juridische kwestie zoals een ontslag, moet de intercedent zorgvuldig en strategisch reageren. Begin met het duidelijk uitleggen van de situatie aan de betrokken flexwerker, inclusief de redenen voor het ontslag en de gevolgen voor hun werkrelatie. Zorg ervoor dat ze begrijpen wat de rechterlijke uitspraak betekent en welke stappen nu volgen.
Bied ondersteuning bij het vinden van een nieuwe baan door het zoeken naar passende vacatures en het helpen bij het aanpassen van hun cv en sollicitatiebrief. Informeer hen over hun rechten en verplichtingen na de uitspraak, inclusief eventuele vergoedingen en juridische kosten die ze kunnen claimen. Gebruik de situatie als een leermoment door de noodzaak van goede communicatie en conflicthantering op de werkvloer te benadrukken. Overweeg het aanbieden van trainingen om toekomstige problemen te voorkomen en de professionaliteit te verbeteren.
Communiceer ook met de opdrachtgever over de situatie en kijk of er mogelijkheden zijn voor verbetering in hun processen, vooral met betrekking tot conflicten en veiligheid op de werkvloer. Toon empathie en bied ondersteuning aan de flexwerker door hen te laten weten dat je hun situatie serieus neemt en hen door deze moeilijke periode helpt.
Bron: RTLnieuws.nl
Het bericht Buschauffeur verliest baan na ruzie met collega verscheen eerst op Flexupdate.