De Nederlandse economie heeft voor het eerst over de grens van 1 biljoen euro gekomen, volgens recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omvang van de economie bereikte vorig jaar een indrukwekkende 1.033 miljard euro. Wat een verdubbeling betekent ten opzichte van ruim twintig jaar geleden.
Groei ondanks turbulente jaren
Sinds 2002, toen Nederland voor het eerst boven de 500 miljard euro uitkwam, is de economie gestaag blijven groeien. Uitzonderingen waren de turbulente jaren, veroorzaakt door de kredietcrisis van 2009 en de COVID-19-pandemie in 2020. Het herstel na de coronacrisis en de hoge inflatie hebben de Nederlandse economie de afgelopen jaren aanzienlijk gestimuleerd.
Nederlandse economie 18e in de wereld
In de mondiale economische ranglijst staat Nederland op de achttiende plaats, met de Verenigde Staten en China als onbetwiste leiders. De omvang van de Amerikaanse economie is meer dan 25 keer groter dan die van Nederland. Binnen de Europese Unie bekleedt Nederland de vijfde positie, na Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje.
Krimp in import en export
Hoewel de Nederlandse economie na 2020 enkele jaren aanzienlijk groeide, was er vorig jaar slechts een minimale groei van 0,1 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. Tenminste, wanneer alleen naar het volume van de economie wordt gekeken. Deze trage groei werd voornamelijk beïnvloed door de matige prestaties van de internationale handel, waar zowel de export als de import kromp. Dit werd veroorzaakt door vooral problemen in de Nederlandse industrie.
Bron origineel artikel: Nu.nl
Het bericht CBS: Nederlandse economie voor het eerst boven 1 biljoen euro verscheen eerst op Flexupdate.