Veel mensen met een chronische ziekte of arbeidsbeperking vinden lastig een plek op de arbeidsmarkt. De uitdagingen bij het ondersteunen van (flex)werkers met een arbeidsbeperking, kunnen nogal overweldigend zijn.
De rol van het doelgroepenregister
Het doelgroepenregister is bedoeld om mensen met een arbeidsbeperking te helpen een baan te vinden. Helaas werkt het in de praktijk vaak anders. Veel geschikte kandidaten komen niet in aanmerking voor opname in het register omdat hun aandoening na hun 18e jaar is vastgesteld. Dit sluit hen uit van de voordelen die het register biedt, zoals betere ondersteuning en een no-risk polis voor werkgevers. Dit zorgt vaak er voor dat mensen die door arbeidsbeperkingen geen werk hebben, moeilijk op de arbeidsmarkt komen.
Kansen en knelpunten
Werkgevers zijn verplicht om volgens de Wet banenafspraak tegen 2026 125.000 banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Toch nemen zij vaak liever mensen aan die in het doelgroepenregister staan. Dit omdat deze banen meetellen voor het verplichte quotum en omdat zij betere ondersteuning vanuit gemeenten krijgen. Hierdoor ontstaat kansenongelijkheid voor mensen die wel kunnen en willen werken, maar buiten het register vallen.
Wat kan men doen?
Intercedenten kunnen een rol spelen bij het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking naar passend werk. Hier zijn enkele mogelijkheden:
– Gebruik van netwerken: Gebruik jouw netwerken om werkgevers te vinden die bereid zijn verder te kijken dan het doelgroepenregister. Persoonlijke aanbevelingen en het benadrukken van de vaardigheden en motivatie van de kandidaat kunnen doorslaggevend zijn.
– Aangepaste werving: Het is belangrijk om vacatures te zoeken of te creëren, die rekening houden met de specifieke behoeften en mogelijkheden van de kandidaat. Dit kan bijvoorbeeld door te kijken naar mogelijkheden voor parttime werk of aangepaste werkplekken.
– Ondersteuning op maat: Het aanbieden van gerichte ondersteuning, zoals jobcoaching en begeleiding bij sollicitatieprocedures, kan de kansen op succesvolle plaatsing vergroten. Dit helpt niet alleen de kandidaat, maar biedt ook zekerheid aan de werkgever.
– Bevorderen van inclusie: Intercedenten kunnen werkgevers informeren over de voordelen van een inclusieve werkplek en hen ondersteunen bij het implementeren van inclusiebeleid. Dit omvat het bieden van informatie over subsidies en regelingen die beschikbaar zijn voor het aannemen van mensen met een arbeidsbeperking.
Vooruitzichten en aanpassingen
De overheid werkt aan het verbreden van het doelgroepenregister om meer mensen met een arbeidsbeperking te ondersteunen. Dit biedt mogelijk nieuwe kansen voor intercedenten om een breder scala aan kandidaten te helpen bij het vinden van passend werk. Door actief gebruik te maken van netwerken, gerichte ondersteuning te bieden en werkgevers te informeren over inclusieve praktijken, kan men bijdragen aan een meer rechtvaardige en inclusieve arbeidsmarkt. Zo kan men voorkomen dat mensen, die door arbeidsbeperkingen geen werk kunnen krijgen, toch aan de bak kunnen. Voor meer informatie en ondersteuning kan men terecht bij een backoffice ondersteuner.
Het bericht Door arbeidsbeperkingen geen werk? Dit zijn enkele mogelijkheden verscheen eerst op Flexupdate.