Het Europees Parlement heeft ingestemd met een wet die grote ondernemingen verantwoordelijk houdt voor fouten in hun toeleveringsketen. Dit betekent dat bedrijven actie moeten ondernemen bij schendingen van milieu- of mensenrechtenregels in hun keten, zoals kinderarbeid en ontbossing. Voor de uitzendbranche en intercedenten brengt dit mogelijk veranderingen met zich mee. Wanneer Anti-wegkijkwet binnenkort in zijn geheel wordt goedgekeurd is nog niet geheel duidelijk.
Toch enig verzet
Hoewel de wet de steun heeft van veel Europarlementariërs, hebben sommige lidstaten en grote bedrijven zich er tegen verzet. Frankrijk, Duitsland en Italië hebben de wet eerder verworpen, maar na aanpassingen is deze toch aangenomen. De wet geldt nu voor bedrijven met meer dan 1000 werknemers, in plaats van de oorspronkelijke grens van 500 werknemers, en treedt pas in 2028 in werking. Hoewel sommige partijen zoals de VVD en JA21 zich tegen de wet hebben uitgesproken, verwelkomen werkgeversorganisaties zoals MKB Nederland en VNO-NCW de Europese wet. Voordat de wet van kracht kan worden, moeten de EU-landen er nog formeel mee instemmen. Iets wat voor de zomer zal gebeuren. Deze Anti-wegkijkwet wordt binnenkort dus echt goedgekeurd.
Verandering in vraag?
Voor de uitzendbranche kan deze wet gevolgen hebben voor hun klanten en flexwerkers. Mogelijk worden bedrijven strenger gecontroleerd op hun naleving van mensenrechten en milieustandaarden in hun toeleveringsketen. Dit kan leiden tot veranderingen in de vraag naar flexwerkers in bepaalde sectoren of bedrijven die niet aan de nieuwe normen voldoen. Intercedenten kunnen hun klanten adviseren over de mogelijke impact van deze wet en helpen bij het naleven van de nieuwe regels.
Bewustwording door voorlichting
Naast adviseren kunnen interc edenten klanten ondersteunen bij het naleven van de anti-wegkijkwet. Dit door verschillende maatregelen te nemen. Ten eerste kunnen ze klanten voorlichten over de inhoud en implicaties van de wet. Hierdoor wordt bewustwording gecreëerd over de verantwoordelijkheden, met betrekking tot mensenrechten en milieu binnen de toeleveringsketen. Daarnaast kunnen intercedenten helpen bij het screenen van leveranciers en het selecteren van partners die voldoen aan de normen en regelgeving op dit gebied. Trainingen en begeleiding kunnen ook worden aangeboden aan zowel klanten als flexwerkers. Waarbij de nadruk ligt op het herkennen en rapporteren van misstanden in de keten.
Opzetten van monitoringssystemen
Samenwerken met klanten om monitoringssystemen op te zetten, waarmee de naleving van de wet kan worden gevolgd en gerapporteerd, is ook een goede optie. Door deze stappen te volgen, kunnen intercedenten een rol spelen bij het helpen van klanten, om te voldoen aan de eisen van de anti-wegkijkwet. Dit draagt bij aan een meer verantwoorde en duurzame toeleveringsketen. Tegelijkertijd wordt voldaan aan de wettelijke vereisten en maatschappelijke verwachtingen met betrekking tot mensenrechten en milieu.
Bron origineel artikel: NOS.nl
Het bericht Europees Parlement keurt anti-wegkijkwet goed. Wat zijn de gevolgen? verscheen eerst op Flexupdate.