De afgelopen jaren is er een enorme toename van oplichting door nep-recruiters en nep-vacatures. Deze vorm van fraude maakt gebruik van persoonlijke gegevens uit cv-databases en sociale mediaplatforms zoals LinkedIn en Indeed. Het probleem is zowel wereldwijd als in Nederland sterk gegroeid, mede door de opkomst van AI en grote taalmodellen.
Schaal en impact
In 2023 was oplichting door nep-vacatures en nep-recruiters al de meest voorkomende vorm van fraude. In 2024 is dit nog verder geëscaleerd doordat criminelen dankzij AI duizenden mensen tegelijk kunnen benaderen. Persoonlijke gegevens, zoals die op werk.nl, LinkedIn en Indeed vormen een bron voor identiteitsdiefstal en oplichting.
Waarschuwingen van grote werkgevers
Grote organisaties zoals YoungCapital, Kelly Services, Randstad en de ABU hebben al gewaarschuwd voor deze trend. Honderdduizenden bedrijven en recruiters wereldwijd krijgen hiermee te maken. De recruitmentindustrie staat onder druk om kandidaten te beschermen door cv’s te anonimiseren en toegang tot cv-databases te beperken tot gevalideerde werkgevers en bureaus. Dit kan grote diefstallen, zoals recent bij het UWV waar 150.000 cv’s werden gestolen, helpen voorkomen.
Preventieve maatregelen
Het voorkomen van nep-vacatures kan door alleen recruitmentsites te gebruiken die de verantwoordelijkheid dragen voor de echtheid van bedrijven en vacatures. Deze sites zouden baanzoekers garanties moeten geven over de betrouwbaarheid van de aangeboden vacatures. Gratis vacaturesites en aggregators lopen een groter risico op het verspreiden van nep-vacatures en zouden ook verantwoordelijkheid moeten nemen, ondanks de druk die dit op hun businessmodel zet.
Innovaties en veranderingen
De urgentie van dit probleem blijkt ook uit snelle veranderingen bij grote platformen zoals LinkedIn, dat recent een ‘recruiter verificatie’ heeft ingevoerd om de echtheid van recruiterprofielen te waarborgen. Dit werd mogelijk ingevoerd omdat LinkedIn zelf slachtoffer werd van fraude, waarbij eind 2023 400.000 nep-profielen werden aangemaakt.
Toekomstige richtlijnen
De verwachting is dat er binnenkort strikte richtlijnen zullen komen voor cv-databases, recruiters, vacaturesites en recruitmentbureaus om de privacy van zowel werkgevers als werknemers beter te beschermen. De jobboard-industrie en organisaties zoals ABU, Bovib en NBBU moeten snel actie ondernemen om hun verdienmodel en de integriteit van de arbeidsmarkt te beschermen.
Informeren over risico’s
Intercedenten kunnen hun flexwerkers ondersteunen door hen te informeren over de risico’s van vacaturefraude en hen te helpen veilige en betrouwbare recruitmentkanalen te gebruiken. Ze kunnen ook trainingen geven over hoe ze nep-vacatures en nep-recruiters kunnen herkennen. Daarnaast kunnen ze flexwerkers adviseren over het veilig delen van persoonlijke gegevens en het belang van privacybescherming.
Invloed op de arbeidsmarkt
Deze ontwikkelingen kunnen de arbeidsmarkt beïnvloeden door een verhoogd bewustzijn en betere beveiligingsmaatregelen. Werkgevers en recruiters zullen meer transparantie moeten bieden en strengere verificatieprocedures moeten implementeren. Dit kan de betrouwbaarheid van de arbeidsmarkt vergroten, maar ook de complexiteit van het recruitmentproces verhogen. Door actief op te treden en duidelijke richtlijnen te hanteren, kunnen de verschillende partijen in de arbeidsmarkt samenwerken om deze vorm van fraude tegen te gaan en de veiligheid en integriteit van het recruitmentproces te waarborgen.
Bron origineel artikel: Werf-en.nl
Het bericht Explosie van nep-recruiters en nep-vacatures verscheen eerst op Flexupdate.