Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd dat zij het uitstel van de invoering van de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) ondersteunt. De beoogde ingangsdatum van 1 januari 2025 is niet langer haalbaar. De tijd is met minimaal een jaar verschoven en zal niet voor 1 januari 2026 van kracht gaan. De toelatingsplicht treedt dan per 1 januari 2027 in werking.
Ingangsdatum Wtta jaar uitgesteld
De vertraging is deels te wijten aan het onderzoek van Dienst Justis, die de beoogde partij is om namens het Ministerie van SZW de toelatingen te verstrekken. Het onderzoek naar deze toets vergt meer tijd dan aanvankelijk werd verwacht. De resultaten van dit onderzoek zullen uiterlijk op 15 juli 2024 met de minister worden gedeeld. Minister van Gennip benadrukte het belang van zorgvuldigheid in dit proces, gezien de complexiteit en risico’s die gepaard gaan met de invoering van het nieuwe toelatingsstelsel. Naast het onderzoek van Justis, zijn er ook afspraken nodig met Justis en het Ministerie van Justitie en Veiligheid over onder andere bestuur en financiering. Dit alles kost naar verwachting circa twee maanden, waarbij de minister streeft naar een update voor de Kamer in oktober.
Lagere regelgeving
Naast het uitstel van de Wtta, ligt ook de lagere regelgeving nog in de maak. Verschillende onderwerpen in het wetsvoorstel vereisen nadere regeling in een algemene maatregel van bestuur (AMvB) of in een ministeriële regeling. De definitieve concepten van deze regelingen worden naar verwachting aan het einde van de zomer bekendgemaakt, waarbij een update voor de Tweede Kamer ook gepland staat in oktober. De NBBU, een belanghebbende in deze kwestie, heeft van meet af aan kritiek geuit op de uitvoerbaarheid van het wetsvoorstel, samen met de effectiviteit en betaalbaarheid van het toelatingsstelsel. Het is nog onduidelijk hoe dit uitstel de behandeling van de wet zal beïnvloeden, die momenteel gepland staat in week 21.
Invloed op de arbeidsmarkt
Hoewel het uitstel teleurstellend is, biedt het ook ruimte voor een grondige voorbereiding en implementatie van de Wtta. Het nieuwe toelatingsstelsel zal een aanzienlijke invloed hebben op de arbeidsmarkt. Vooral op het gebied van bescherming van arbeidsmigranten en het creëren van een gelijk speelveld voor uitleners. De transparantie die het stelsel met zich meebrengt, kan ook helpen in de strijd tegen malafiditeit.
Intercedenten in de uitzendbranche zullen zich nu moeten voorbereiden op de veranderende wetgeving. Het is belangrijk dat zij actief te werk gaan, zich informeren over de nieuwe regelgeving en hun flexwerkers ondersteunen om zich aan te passen aan de veranderingen. Het uitstel kan leiden tot een beter doordacht en ingevoerde toelatingsstelsel. Iets wat uiteindelijk gunstig kan zijn voor alle betrokken partijen.
Bron origineel artikel: NBBU.nl
Het bericht Ingangsdatum Wtta met minimaal een jaar uitgesteld verscheen eerst op Flexupdate.