De regelgeving omtrent de meld- en controleplicht voor tijdelijke buitenlandse werknemers roept vaak vragen op. Dit artikel behandelt de belangrijkste aspecten van deze regels, vooral in situaties waarbij bedrijven tijdelijk personeel inhuren via buitenlandse uitzendbureaus, bij onderaanneming en voor werknemers uit derde landen.
Tijdelijk personeel via buitenlandse uitzendbureaus
Bedrijven huren regelmatig tijdelijk personeel in via buitenlandse uitzendbureaus. Deze werknemers vallen onder uw toezicht en leiding. Het is noodzakelijk hun komst naar Nederland te melden en de melding te controleren. De verantwoordelijkheid voor deze melding varieert per situatie.
Voor deze werknemers geldt de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi). Dit betekent dat ze vanaf de eerste werkdag recht hebben op dezelfde arbeidsvoorwaarden als uw vaste medewerkers. Het is raadzaam om samen met het uitzendbureau de juiste beloning vast te stellen. Daarnaast moeten uitzendbureaus voldoen aan de registratieplicht.
Melden bij onderaanneming
In het geval van onderaanneming huurt het buitenlandse bedrijf of de zelfstandige een derde partij in voor de opdracht. In deze situatie is de opdrachtgever verantwoordelijk voor de melding. De derde partij meldt de komst van hun werknemers en de buitenlandse werkgever of zelfstandige controleert de melding. Indien het buitenlandse bedrijf ook eigen werknemers inzet, moeten zij apart worden gemeld door hun werkgever. Deze melding dient u als opdrachtgever te controleren.
Extra eisen voor derdelanders
Derdelanders zijn werknemers met een nationaliteit van buiten de EU, EER en Zwitserland. Zij worden door een bedrijf in de EU, EER of Zwitserland gedetacheerd. Voor hen gelden dezelfde regels als voor werknemers uit de EU, EER of Zwitserland. Dit betreft loon en administratieve verplichtingen. Het is van belang dat derdelanders recht hebben op verblijf en werk in het land van detachering. De buitenlandse werkgever moet in het Nederlandse meldloket aangeven dat het om gedetacheerde derdelanders gaat. Wanneer een werknemer uit een derde land langer dan drie maanden in Nederland werkt, is naast de melding ook een verblijfsvergunning nodig. Deze vergunning kan worden aangevraagd bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
Voorkom juridische problemen
De meldplicht voor arbeidsmigranten vereist zorgvuldige naleving van regels en verantwoordelijkheden. Men moet zich bewust zijn van hun meld- en controleplicht bij het inhuren van tijdelijk personeel via buitenlandse uitzendbureaus, onderaanneming en bij het werken met derdelanders. Door deze regels correct toe te passen, voorkomt men juridische problemen en worden eerlijke arbeidsvoorwaarden voor alle werknemers gewaarborgd. Wanneer er onduidelijkheid is over deze meldplicht en de verantwoordelijkheden die hierbij komen kijken, dan is het handig om een uitzendbureau backoffice ondersteuner in te schakelen. Zij kunnen verder helpen met deze kwesties.
Bron origineel artikel: Flexnieuws.nl
Het bericht Meldplicht voor arbeidsmigranten. Wat betekent dit voor de uitzendbranche? verscheen eerst op Flexupdate.