In een grote stap voor mensenrechten heeft de Europese Unie een overeenkomst bereikt, deze wet verbiedt dwangarbeid producten. De onderhandelaars van het Europarlement en de EU-lidstaten sloten dinsdag een akkoord over een verordening die deze praktijken aan gaat pakken.
Een stap vooruit
De EU volgt hiermee het voorbeeld van de VS en Canada, die al soortgelijke wetgeving hebben ingevoerd. D66-Europarlementariër Samira Rafaela, een van de voortrekkers van de Europese volksvertegenwoordigers, noemt het een historische wet voor mensenrechten en een stap vooruit naar eerlijke handel en het schoonmaken van toeleveringsketens.
Volgens cijfers van de International Labour Organization (ILO) zijn wereldwijd 28 miljoen mensen slachtoffer van dwangarbeid. Een veelvoorkomend voorbeeld is de dwangarbeid in ‘heropvoedingskampen’ in de Chinese regio Xinjiang, waar Oeigoeren worden ingezet bij de productie van zonnepanelen. Ook zijn er verdenkingen van dwangarbeid bij de productie van katoen uit Centraal-Azië en kobalt uit Congo.
Database met risicogebieden
De nieuwe wet voorziet in het opzetten van een database met sectoren en regio’s waar de risico’s op dwangarbeid het grootst zijn. De Europese Commissie krijgt een coördinerende rol, waardoor douanediensten van lidstaten verplicht zijn onderzoek te doen naar mogelijke dwangarbeid bij producten op deze lijst.
Indien dwangarbeid wordt vastgesteld, wordt het product gedoneerd, gerecycled of vernietigd. Bij producten die als belangrijk worden beschouwd in de toeleveringsketen, kunnen autoriteiten vernietiging verbieden totdat de importeur kan aantonen dat dwangarbeid uit het bedrijf is verdwenen.
Wet verbiedt dwangarbeid producten
Hoewel het Europees Parlement had voorgesteld om een omgekeerde bewijslast toe te passen bij dwangarbeid, waarbij overheden moeten bewijzen dat er geen sprake is van dwangarbeid, hebben de lidstaten hier niet mee ingestemd. Rafaela is teleurgesteld maar gelooft dat de verplichte database en het verplichte onderzoek door autoriteiten dezelfde doelen kunnen bereiken. Met deze wet sluit de EU zich aan bij de VS en Canada in de strijd tegen dwangarbeid. Hierdoor is Europa niet langer een dumpingplaats voor producten gemaakt onder mensonwaardige omstandigheden.
Controleren van toeleveringsketens
De Europese wet tegen dwangarbeid wordt ook wel gezien als een aanvulling op de wet die bedrijven verplicht hun toeleveringsketens te controleren op schendingen van mensenrechten en milieuwetgeving. De definitieve goedkeuring van het akkoord moet nog plaatsvinden door het Europarlement en de Raad.
Gevolgen voor de uitzendbranche
Voor de uitzendbranche betekent deze nieuwe EU-wet waarschijnlijk een toegenomen nadruk op het controleren van toeleveringsketens. Daarnaast, het vermijden van betrokkenheid bij dwangarbeid. Aangezien uitzendbureaus vaak actief zijn in verschillende sectoren en regio’s, die met deze wet te maken krijgen. Zullen ze moeten zorgen dat ze op de hoogte zijn van de risicogebieden die worden vastgesteld in de database. Verder moeten ze ervoor moeten zorgen dat ze geen arbeidskrachten leveren aan bedrijven die betrokken zijn bij dwangarbeid.
Bron origineel artikel: Fd.nl
Het bericht Nieuwe EU-wet verbiedt verkoop van producten gemaakt onder dwangarbeid verscheen eerst op Flexupdate.