Het aantal werklozen in Nederland is de afgelopen maanden licht gestegen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de afgelopen drie maanden kwamen er gemiddeld tweeduizend werklozen per maand bij, waardoor het totaal aantal werklozen nu op 377.000 staat. Hoewel het werkloosheidspercentage in september gelijk bleef op 3,7 procent, is er een duidelijke een stijgende werkloosheid in september .
Stijgende werkloosheid in september
In september 2024 hadden meer dan 3,6 miljoen mensen tussen de 15 en 75 jaar geen betaald werk. Dit omvat niet alleen de 377.000 werklozen die actief op zoek zijn naar werk, maar ook 3,2 miljoen mensen die niet beschikbaar of niet recent naar werk hebben gezocht, bijvoorbeeld door ziekte of pensioen. Deze groep is in de afgelopen drie maanden met gemiddeld vijftienduizend per maand gegroeid. Daarnaast nam het aantal WW-uitkeringen in september met 1 procent toe tot 172.300, een duidelijke indicator dat de arbeidsmarkt onder druk staat. Er kwamen 20.200 nieuwe uitkeringen bij en er werden 18.600 WW-uitkeringen beëindigd.
Uitdagingen en kansen
De stijging in het aantal werklozen en WW-uitkeringen biedt zowel uitdagingen als kansen voor uitzendbureaus en intercedenten. De vraag naar ondersteuning bij het vinden van werk groeit. Intercedenten kunnen hier een rol in spelen door kandidaten te begeleiden naar nieuwe mogelijkheden. Tegelijkertijd betekent de groei van de niet-beroepsbevolking dat een aanzienlijk deel van de potentiële arbeidsmarkt niet direct beschikbaar is. Dit vraagt om creativiteit in het matchen van kandidaten met vacatures en het vinden van oplossingen voor werkgevers die te maken hebben met personeelstekorten.
Onderhouden van contact
Intercedenten moeten contact onderhouden met werkzoekenden door hun wensen en mogelijkheden in kaart te brengen en, waar nodig, omscholing of bijscholing aan te bieden om hun inzetbaarheid te vergroten. Daarnaast is nauwe samenwerking met werkgevers van belang om de juiste match tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt te realiseren. Waarbij flexwerk een waardevolle tijdelijke oplossing kan zijn tijdens personeelstekorten.
De veranderende arbeidsmarkt vraagt om flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Men kan inspelen op nieuwe kansen door hybride werkoplossingen te bieden en nieuwe dienstverleningsmodellen te ontwikkelen. Coaching is daarbij van belang om mensen die momenteel niet beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. Daarnaast om ze te begeleiden naar nieuwe mogelijkheden en hen te ondersteunen bij hun terugkeer naar werk.
Arbeidsmarkt monitoren
Intercedenten moeten voortdurend arbeidsmarktdata monitoren om snel in te spelen op veranderingen en hun kandidaten beter te adviseren. Door opleidingen en trainingen aan te bieden, vergroten kandidaten hun kansen op werk. Het opbouwen van langdurige relaties met zowel werkgevers als werkzoekenden is cruciaal voor succesvolle plaatsingen en versterkt de reputatie van het uitzendbureau als betrouwbare partner.
Snel inspelen is noodzakelijk
De lichte stijging van de werkloosheid vraagt om een flexibele houding. De toename van zowel het aantal werklozen als WW-uitkeringen benadrukt de noodzaak om snel in te spelen op de veranderende arbeidsmarkt. Door nauw contact met zowel werkgevers als werkzoekenden te onderhouden en in te zetten op scholing en flexibiliteit, kunnen intercedenten de kansen in deze uitdagende tijd benutten.
Het bericht Stijgende werkloosheid in september in Nederland verscheen eerst op Flexupdate.