Uit een onderzoek van het World Employment Confederation (WEC) onder 700 senior managers van bedrijven in de Forbes 2000-lijst blijkt dat het merendeel van deze bedrijven strategieën implementeert om het personeelstekort aan te pakken. Een veelvoorkomende aanpak (52% van de respondenten) is het benutten van onbenut arbeidspotentieel. Denk dan aan langdurig werklozen, mensen met een handicap, mensen met een strafblad of etnische minderheden.
Verschillende strategiën
Naast deze aanpak worden ook andere strategieën toegepast:
– Toegankelijker maken van de sollicitatieprocedure (47%)
– Specifieke ondersteuning bieden aan vluchtelingen en asielzoekers (36%)
– Gebruik maken van nieuwe wervingsplatforms om toegang te krijgen tot niet-aangeboord talent (33%)
– Verlagen van formele opleidingseisen bij het aannemen van personeel (32%)
– Toenemende vraag naar flexibele werkregelingen
Om een diverse groep werknemers aan te trekken en te behouden, zullen bedrijven meer flexibele werkregelingen moeten aanbieden. Uit het onderzoek blijkt dat 88% van de ondervraagde bedrijfsleiders de komende twee jaar een grotere inzet van flexkrachten noodzakelijk acht. Dit is één van de betere opties om de flexibiliteit van het personeelsbestand te vergroten. Een aanzienlijk aantal werkgevers heeft deze initiatieven geïmplementeerd, door samen te werken met een HR-dienstverlener.
Toekomstige ontwikkelingen en regelgeving
Het vervolg van het onderzoek, genaamd “The Work We Want“, dat op 20 mei wordt gepubliceerd, zal onderzoeken hoe deze meervoudige aanpak kan helpen om het werkende leven vorm te geven en welke veranderingen in de regelgeving hiervoor nodig zijn.
Inzet van uitzendkrachten als oplossing voor AI-disruptie
“Nu werkgevers wereldwijd te maken hebben met grote tekorten aan arbeidskrachten en vaardigheden, wordt het cruciaal dat alle beschikbare middelen worden ingezet om de kloof te dichten”, aldus Denis Pennel, Managing Director van de World Employment Confederation. “Beleidsmakers moeten zich bewust worden van deze verschuivingen in de voorkeuren van werknemers. Ook moeten ze ervoor zorgen dat alle mogelijkheden van de moderne arbeidsmarkt toegankelijk zijn voor elk deel van de samenleving.” Eerdere delen van het onderzoek hebben de technologische ontwrichting en de impact van kunstmatige intelligentie op de strategieën van bedrijven onderzocht.
Kansen pakken
Intercedenten en de uitzendbranche kunnen inspelen op de trends, die voortkomen uit het benutten van onbenut arbeidspotentieel, door zich te richten op diversiteit, inclusiviteit en flexibiliteit. Dit omvat het diversifiëren van het aanbod door actief op zoek te gaan naar talent uit diverse achtergronden. Verder het aanpassen van wervingsprocessen om een bredere talentenpool aan te boren en het investeren in technologie voor efficiëntere werving.
Daarnaast is flexibiliteit in werkregelingen belangrijk, waarbij intercedenten kunnen inspelen op de vraag naar diverse werkvormen. Denk aan werkvormen zoals tijdelijke contracten, deeltijdwerk en freelance-opdrachten. Een nauwe samenwerking met HR-dienstverleners kan helpen bij het vergroten van capaciteit en expertise om werkgevers te ondersteunen bij het implementeren van flexibele werkregelingen. Door deze strategieën te omarmen, kan men bijdragen aan het dichten van personeelstekorten en tegelijkertijd voldoen aan de veranderende behoeften van de arbeidsmarkt.
Bron origineel artikel: Flexnieuws.nl
Het bericht Strategieën van WEC voor het bestrijden van personeelstekort. Het benutten van onbenut arbeidspotentieel is een optie. verscheen eerst op Flexupdate.