Rond deze tijd ontvangen miljoenen Nederlanders hun vakantiegeld. Het vakantiegeld werd ooit geïntroduceerd om werknemers aan te moedigen op vakantie te gaan. Dit met als gedachte dat het hun welzijn en motivatie ten goede zou komen. Uit onderzoek van prijsvergelijker Pricewise blijkt echter dat een op de tien Nederlanders hun vakantiegeld niet besteedt aan vakantie, maar aan vaste lasten. Vooral jongeren gebruiken hun vakantiegeld vaker voor lasten. Van deze groep lost 14 procent er achterstallige betalingen of schulden mee af, evenals 14,3 procent van de 40- tot 49-jarigen.
Welzijn en motivatie
Uit het onderzoek blijkt verder dat voor 10 procent van de Nederlanders een vakantie dit jaar te duur is. Voor huishoudens met kinderen tot twaalf jaar is dit bijna 17 procent. Bovendien geeft een op de vijf Nederlanders aan dat ze dit jaar korter op vakantie gaan vanwege gestegen kosten. Twaalf procent van de Nederlanders gaat überhaupt nooit op vakantie.
Financieel zwaar
Directeur Hans de Kok van Pricewise benadrukt dat ondanks de daling van energieprijzen en inflatie, veel mensen het nog steeds financieel zwaar hebben. Hierdoor zijn ze genoodzaakt hun vakantiegeld aan vaste lasten te besteden. Wel zullen mensen die net onder modaal verdienen dit jaar netto iets meer vakantiegeld ontvangen, vanwege veranderingen in de loonbelasting. Personen met een modaal inkomen of hoger ontvangen echter een bedrag dat gelijk is aan of lager dan vorig jaar.
Financiële planning en budgettering
Om dit zo goed mogelijk op te vangen kunnen flexwerkers ondersteund worden door ze bewust te maken van financiële planning en budgettering. Verder is het belangrijk dat intercedenten flexwerkers toegang bieden tot financiële hulpmiddelen, zoals spaarprogramma’s en budgetteringstools. Dit om hen te ondersteunen bij het verbeteren van hun financiële gezondheid en het effectief beheren van hun vakantiegeld. Daarnaast kunnen intercedenten flexibele betalingsopties aanbieden, zoals gespreide uitbetalingen van het vakantiegeld of voorschotten.
Zo help je de flexwerkers bij het plannen van hun financiën en het voorkomen van misbruik van het vakantiegeld voor andere doeleinden. Dit kan namelijk resulteren in een grotere loyaliteit richting het uitzendbureau. Naast dit kan het ook een positieve impact hebben op de algehele werknemerservaring. Door het bieden van financieel onderwijs en het promoten van spaar- en budgettips, kunnen flexwerkers geholpen worden om financieel gezond te blijven en vakantiegeld effectief te beheren.
Bron origineel artikel: Telegraaf.nl
Het bericht Vakantiegeld: Gaat het vaak op aan vaste lasten? verscheen eerst op Flexupdate.