Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst strenger gaan handhaven op schijnzelfstandigheid. Er geldt dan een volledige handhaving Wet DBA. Bedrijven die zelfstandigen inhuren voor werk dat niet als zelfstandig wordt gezien, lopen het risico op boetes en naheffingen. Om bedrijven de kans te geven zich aan te passen, geldt een overgangsjaar waarin zij geen boetes krijgen als ze kunnen aantonen dat ze stappen ondernemen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Deze maatregel maakt deel uit van de bredere aanpak van de overheid om de arbeidsmarkt te hervormen en meer zekerheid te bieden.
Volledige handhaving Wet DBA
Met de opheffing van het handhavingsmoratorium kan de Belastingdienst vanaf 2025 bij schijnzelfstandigheid naheffingen en boetes opleggen. Bedrijven die niet voldoen aan de Wet DBA kunnen tot vijf jaar terug worden aangeslagen. Dit kan forse financiële gevolgen hebben voor opdrachtgevers die niet tijdig hun werkrelaties hebben aangepast. Bedrijven die kunnen aantonen dat ze maatregelen treffen om schijnzelfstandigheid te voorkomen, krijgen tijdens het overgangsjaar geen boetes. Dit geeft bedrijven de mogelijkheid om op tijd hun processen en contracten te herzien zonder direct in de problemen te komen.
Het bericht Vanaf 2025 volledige handhaving Wet DBA: Wat betekent dit voor de uitzendbranche? verscheen eerst op Flexupdate.