Onlangs hebben verschillende grote bedrijven beleid ingevoerd dat het telefonisch vergaderen vanachter het stuur verbiedt, zo blijkt uit een onderzoek van de NOS. Terwijl de mobiele telefoon een belangrijk onderdeel van ons leven is geworden en videovergaderingen sinds de pandemie steeds normaler zijn geworden, grijpen steeds meer organisaties in. Bij sommige bedrijven is handsfree bellen toegestaan, maar zonder camera.Tegenwoordig is flexibel werken de norm is geworden. De vraag is dus: hoe kan er een balans gevonden worden tussen flexibiliteit en veiligheid op de weg nu vergaderen in de auto verboden is?
Vergaderen in auto verboden
Het verbod markeert een belangrijke verschuiving in het beleid van bedrijven met betrekking tot het gebruik van technologie tijdens het rijden. Steeds meer organisaties hebben het telefonisch vergaderen vanachter het stuur verboden, met sommigen die zelfs handsfree gesprekken toestaan zonder camera. Dit besluit komt na een rapport van het SWOV, waaruit bleek dat het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer een groeiend probleem is. Met name onder de fietsers, automobilisten en voetgangers. Het rapport richtte zich ook op vergaderen achter het stuur, een praktijk die voor het eerst werd onderzocht. Waaruit gebleken is, dat één op de vijf volwassenen tijdens het rijden vergadert.
Gevaar op de weg
De stijging van digitale vergaderingen tijdens en na de lockdown, heeft geleid tot een toename van vergaderen vanuit de auto. Als reactie hierop hebben veel bedrijven verboden ingevoerd. Het verbod benadrukt niet alleen de groeiende bezorgdheid over verkeersveiligheid, maar ook de verantwoordelijkheid van werkgevers ten opzichte van hun werknemers. Veiligheidsexperts en verkeersveiligheidsorganisaties uiten hun zorgen over de trend. Veilig Verkeer Nederland waarschuwt dat het gelijktijdig uitvoeren van taken zoals autorijden en vergaderen kan leiden tot afleiding en gevaar op de weg. Het SWOV benadrukt de noodzaak van gedragsverandering en pleit voor meer bewustwording rondom verkeersveiligheid.
Bewuster flexibel werken
Dit verbod leidt tot belangrijke lessen en overwegingen. Het benadrukt de noodzaak van veiligheidsprotocollen en bewustwording van de risico’s van afleiding tijdens het rijden. De uitzendbranche moet ook flexwerkers ondersteunen bij het naleven van verkeersveiligheidsmaatregelen. Daarnaast ook het ontwikkelen van op maat gemaakte oplossingen voor veilig flexibel werken. Het verbod op vergaderen in de auto biedt een kans om deze balans te heroverwegen en te gaan voor een flexibele arbeidsmarkt die zowel in beweging als veilig is.
Bron origineel artikel:NOS.nl
Het bericht Vergaderen in de auto verleden tijd? Wat houdt dit in voor flexibel werken? verscheen eerst op Flexupdate.