Ben je vaak verveeld op je werk? Voelt je dagelijkse routine als een sleur? Misschien heb je last van een bore-out. Een bore-out ontstaat wanneer je te weinig uitdaging hebt op je werk en onderbelast bent, wat kan leiden tot ernstige gevolgen vergelijkbaar met een burn-out.
Wat is een bore-out?
Een bore-out ontstaat door verveling en onderbelasting op het werk. Je kunt je taken over een lange periode spreiden om te verbergen dat je eigenlijk niet genoeg te doen hebt. Dit kan leiden tot stress en mentale uitputting. Het is vergelijkbaar met een burn-out, maar de oorzaak is hier verveling in plaats van overbelasting.
Symptomen en gevolgen
Symptomen van een bore-out zijn vermoeidheid, prikkelbaarheid, verminderd zelfvertrouwen en desinteresse. Het kan ook leiden tot uitstelgedrag en het faken van drukte om anderen niet te laten merken dat je je verveelt. De gevolgen zijn niet te onderschatten; het kan leiden tot stress, frustratie en ernstige ontevredenheid over je werk.
Verschil met een burn-out
Een bore-out verschilt van een burn-out doordat het veroorzaakt wordt door onderbelasting in plaats van overbelasting. De symptomen kunnen echter vergelijkbaar zijn, zoals vermoeidheid en een gebrek aan energie.
Oorzaken en herstel van een bore-out
Een bore-out kan ontstaan als je werk te eenvoudig is, niet aansluit bij je vaardigheden. Ook kan het zijn dat je leidinggevende geen passende taken voor je heeft. Dit kan leiden tot een gebrek aan uitdaging en motivatie. Het is belangrijk om je klachten serieus te nemen en te bespreken met je leidinggevende. Probeer proactief te zijn in je werk, creëer structuur in je taken en zorg voor een duidelijke scheiding tussen werk en privé. Als je huidige baan niet bij je past, overweeg dan om op zoek te gaan naar een baan die wel uitdagend genoeg is.
Praat over jouw probleem
Een bore-out kan ernstige gevolgen hebben voor je welzijn en productiviteit op het werk. Het herkennen van de symptomen en proactief handelen zijn essentieel om een bore-out te voorkomen of te overwinnen. Bespreek je situatie openlijk met je leidinggevende en zoek samen naar oplossingen die bijdragen aan een gezonde en stimulerende werkomgeving. Door bewust te zijn van de risico’s en actief te werken aan een oplossing, kun je voorkomen dat een bore-out je werkplezier en gezondheid negatief beïnvloedt.
Kansen voor de uitzendbranche?
Intercedenten spelen een belangrijke rol in het voorkomen van een bore-out bij flexwerkers. Dit door strategieën toe te passen die hun werkervaring verrijken en uitdagend houden. Dit begint al bij het zorgvuldig matchen van flexwerkers met opdrachten die aansluiten bij hun vaardigheden en interesses. Aansluitend hou je regelmatige evaluaties om feedback te geven en te ontvangen over hun werkervaring. Tevens kun je met de flexwerker en opdrachtgever in gesprek over variatie in taken en verantwoordelijkheden. Daarnaast is het aanbieden van training en ontwikkeling erg belangrijk en dat helpt tegen de sleur. Dit stelt flexwerkers in staat om nieuwe vaardigheden te leren en zich verder te ontwikkelen. Door actief betrokken te zijn bij hun werk en (psychische) welzijn, kunnen intercedenten een gezonde werkomgeving proberen te realiseren die verveling en onderbelasting kan voorkomen.
Het bericht Voorkom een bore-out: Herken de signalen verscheen eerst op Flexupdate.