Recent onderzoek toont aan dat 72% van de Gen-Z werknemers het belangrijk vindt dat werkgevers rekening houden met hun privéleven. Deze generatie, geboren tussen 1997 en 2012, stelt andere eisen aan hun werk dan voorgaande generaties. Bijna een derde van hen beschouwt investeringen in hun persoonlijk welzijn zelfs als een essentiële voorwaarde bij het kiezen van een werkgever. Het komt er op neer dat werkgevers moeten rekening houden met Gen-Z hun priveleven.
Werkgevers moeten aanpassen?
Maar is het niet beter wanneer Gen-Z diegene is die zich aanpast aan de werkgever of arbeidsmarkt? Hoewel er argumenten zijn voor Gen-Z om zich aan te passen aan werkgevers, is het belangrijk voor bedrijven om flexibel te zijn en zich aan te passen aan de behoeften van deze nieuwe generatie. Door te luisteren naar hun voorkeuren voor flexibiliteit, welzijn en een goede balans tussen werk en privéleven, kunnen werkgevers talent aantrekken, behouden en een productief team opbouwen. Star vasthouden aan traditionele structuren kan leiden tot het verliezen van aantrekkingskracht als werkgever.
Wat weer kan betekenen dat je achter zal raken tenopzichte van concurrenten, die wel inspelen op deze veranderende verwachtingen en behoeften. Een evenwichtige aanpak waarbij beide partijen zich aanpassen en compromissen sluiten, biedt de beste kans op succes in een dynamische arbeidsmarkt.De onderzoeksresultaten wijzen op de noodzaak voor een andere aanpak van werkgevers. Jacco Vingerling, CEO van detacheerder Bowers & Jackling, benadrukt dat bedrijven meer aandacht moeten besteden aan het interpersoonlijke aspect van werk en het welzijn van medewerkers. Dit kan de motivatie en prestaties van werknemers verbeteren.
Invloed van privéleven op werk
Uit het onderzoek blijkt dat 31% van de Gen-Z werknemers het belangrijk vindt dat hun werkgever oprecht geïnteresseerd is in hun privéleven. Werkgevers moeten echter verder gaan dan alleen interesse tonen. Echte betrokkenheid vraagt om een diepgaand begrip van wat medewerkers drijft en gelukkig maakt, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Meer dan de helft van de ondervraagden (55%) geeft aan dat hun privéleven een grote invloed heeft op hun werkprestaties.
Dit onderstreept het belang voor bedrijven om te investeren in het welzijn van hun personeel. Door te focussen op het geluk en de gezondheid van werknemers, kunnen organisaties hun eigen succes en gezondheid bevorderen. Gen-Z hecht meer waarde aan zaken zoals ruimte voor eigen geloofsovertuiging en dieetwensen. Flexibele werktijden en extra vrije dagen zijn ook belangrijk, hoewel thuiswerken minder vaak als prioriteit wordt genoemd. Dit wijst op een vervaging van de grenzen tussen werk en privé voor deze generatie.
The good
De verschuivende prioriteiten van Gen-Z hebben aanzienlijke gevolgen voor de uitzendbranche. Om aantrekkelijk te blijven voor deze groep, moeten uitzendbureaus en hun klanten investeren in het welzijn van hun flexwerkers. Dit kan onder andere door het bieden van flexibele werktijden en extra vrije dagen. Het is, over het algemeen, een goede ontwikkeling dat werkgevers meer rekening moeten houden met het privéleven en welzijn van hun flexwerkers. Vooral gezien de prioriteiten van Gen-Z. Deze generatie hecht veel waarde aan werk-privé balans, persoonlijke welzijnsprogramma’s, flexibiliteit in werktijden en arbeidsvoorwaarden. Door hierin te investeren, kunnen bedrijven de motivatie, productiviteit en tevredenheid van hun medewerkers verhogen. Wat weer kan leiden tot betere werkprestaties en een hogere retentie van talent.
Acties voor uitzendbureaus
Door te investeren in het welzijn en de persoonlijke behoeften van werknemers, kunnen uitzendbureaus een aantrekkelijke en concurrerende werkomgeving neerzetten. De behoeften van Gen-Z vragen om een aanpassing in de manier waarop opdrachtgevers en uitzendbureaus opereren. Ondanks de potentiële hogere kosten en complexere managementprocessen, wegen de voordelen van het inspelen op de wensen van Gen-Z werknemers zwaarder. Investeringen in welzijnsprogramma’s en flexibele werkuren leiden tot verhoogde productiviteit, betere werkprestaties en lagere verzuimkosten. Dit allemaal door gezondere en gemotiveerde werknemers. Door een evenwichtige en strategische aanpak kunnen bedrijven de uitdagingen minimaliseren en de voordelen maximaliseren. Dit bevordert niet alleen de tevredenheid en loyaliteit van werknemers, maar draagt ook bij aan duurzame groei en succes van de organisatie.
Bron origineel artikel: Werf-en.nl
Het bericht 75% van Gen-Z wilt dat werkgevers rekening houden met hun privéleven verscheen eerst op Flexupdate.