De Algemene Onderwijsbond (AOb) dringt er bij schoolorganisaties op aan om leerkrachten die langdurig uitvallen door long covid, langer dan de gebruikelijke twee jaar door te betalen. Het vrijwillig behouden van deze leerkrachten in dienst kan helpen om het lerarentekort in het onderwijs te verminderen.
Meer tijd voor herstel
Scholen hebben de mogelijkheid om leerkrachten met langdurige coronaklachten langer onder contract te houden, waardoor het salaris twee jaar lang wordt doorbetaald en dit kan worden verlengd tot een derde jaar. Dit geeft de leerkracht meer tijd om te herstellen van de ziekte.
“Een aanzienlijk aantal leerkrachten met post-covidklachten ziet de dreiging van een WIA-uitkering naderen, wat kan leiden tot aanzienlijk inkomensverlies”, aldus een woordvoerder van de AOb.
Zieke leerkrachten langer doorbetalen
De AOb benadrukt al geruime tijd de noodzaak van langere loondoorbetaling. Volgens de onderwijsbond is het integreren van werknemers bij een werkgever na ziekte beter en sneller dan wanneer ze vanuit een uitkering bij het UWV moeten terugkeren. Gezien het lerarentekort is het van cruciaal belang dat docenten terugkeren naar het onderwijs.
De PO-Raad, de sectorvereniging voor het primair onderwijs, wijst erop dat werkgevers en werknemers samen naar het UWV moeten stappen om loondoorbetaling aan te vragen. In dit geval ontvangt de leerkracht 70 procent van het salaris en blijft verlof opgebouwd worden. Dit brengt echter wel extra kosten met zich mee voor onderwijsinstellingen. Maar zo kunnen zij zieke leerkrachten langer doorbetalen.
Exact aantal patiënten onbekend
Uit gegevens van het UWV blijkt dat 7,7 procent van de leerkrachten die een WIA-regeling aanvraagt, langdurige covidklachten ervaart, een percentage dat lager ligt dan bij andere beroepsgroepen. “Dit is begrijpelijk gezien het feit dat leerkrachten tijdens de coronapandemie in de frontlinie hebben gestaan”, aldus de woordvoerder.
Mensen die lijden aan langdurige coronaklachten, ook bekend als long covid of post-covid, ondervinden verschillende symptomen. Zoals vermoeidheid, kortademigheid, concentratieproblemen, verminderd geheugen en gevoeligheid voor licht en geluid. Het exacte aantal mensen in Nederland dat hiermee te maken heeft, is echter niet bekend.
Passende hulp en begeleiding nodig
Om in te spelen op deze ontwikkelingen, kan de uitzendbranche proactief leerkrachten met langdurige coronaklachten bijstaan. Dit kan door middel van passende ondersteuning en begeleiding bij re-integratie. Daarnaast is het van belang dat zij hun online aanwezigheid versterken door relevante informatie te verstrekken over dit onderwerp. Zo kunnen zij makkelijker vindbaar zijn, voor zowel getroffen leerkrachten als schoolorganisaties die op zoek zijn naar oplossingen voor het lerarentekort.
Bron origineel artikel: Nu.nl
Het bericht AOb: Langdurig zieke leerkrachten met long covid verdienen langer doorbetaling verscheen eerst op Flexupdate.