De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft geconcludeerd dat de banenafspraak niet effectief genoeg is voor mensen met een arbeidsbeperking. Deze regeling moest hen aan werk helpen, maar blijkt voor velen niet haalbaar bij reguliere werkgevers. Hoewel de doelstelling was om in 2026 125.000 extra banen te creëren voor deze groep. Nu blijkt echter dat ruim een derde van hen tussen 2019 en 2021, niet aan het werk is gekomen en dat dit probleem voortduurt.
Obstakels voor de banenafspraak
Het onderzoek toont aan dat mensen met een beperking vaak ook andere problemen hebben, zoals schulden, zorgtaken of woonproblemen. Dit maakt het lastig om werk te vinden en te behouden. UWV– en gemeentemedewerkers die deze groep begeleiden, zien dat een aangepaste omgeving of extra begeleiding vaak beter werkt dan een reguliere baan.
Gevolgen voor de uitzendbranche
Deze situatie heeft directe gevolgen voor de uitzendbranche. Uitzendbureaus spelen een rol in het verbinden van werkzoekenden met werkgevers. De huidige tekortkomingen in de banenafspraak benadrukken de noodzaak voor een herziening van de aanpak. Als de uitzendbranche zich niet aanpast, kunnen er mismatches ontstaan op de arbeidsmarkt, met nog meer openstaande vacatures als gevolg.
Mogelijkheden om de gevolgen te voorkomen
Uitzendbureaus kunnen verschillende maatregelen nemen om negatieve gevolgen te voorkomen. Denk dan aan investeren in extra begeleiding en training voor mensen met een arbeidsbeperking om hen te helpen de benodigde vaardigheden te ontwikkelen. Nauwere samenwerking met werkgevers kan leiden tot betere afstemming op de behoeften van zowel werkgevers als werknemers, en tot het creëren van meer aangepaste werkplekken. Daarnaast kunnen flexibele werkopties zoals deeltijdwerk en thuiswerken de inzetbaarheid van deze groep vergroten. Voor sommige werknemers zijn dagbesteding met intensieve begeleiding of een aangepaste werkomgeving geschikter. Iets wat uitzendbureaus kunnen faciliteren door samen te werken met gespecialiseerde instellingen.
Acties voor uitzendbureaus
Uitzendbureaus kunnen de situatie verbeteren door proactief geschikte kandidaten te werven en hen te ondersteunen bij het vinden van passend werk. Door samen te werken met opleidingsinstituten kunnen zij werknemers helpen de benodigde kwalificaties te verkrijgen. Daarnaast kunnen bewustwordingscampagnes werkgevers informeren over de voordelen van het aannemen van mensen met een arbeidsbeperking, wat bijdraagt aan betere acceptatie en integratie van deze groep in de arbeidsmarkt.
De banenafspraak in zijn huidige vorm voldoet niet aan de verwachtingen. Voor mensen met een arbeidsbeperking blijft de stap naar regulier werk vaak te groot. Uitzendbureaus kunnen hierin een sleutelrol spelen door meer maatwerk en ondersteuning te bieden. Door te investeren in begeleiding, training en flexibele werkopties kunnen ze bijdragen aan een inclusievere arbeidsmarkt. Zo kunnen uitzendbureaus niet alleen hun eigen positie versterken, maar ook een wezenlijk verschil maken voor mensen met een arbeidsbeperking.
Bron origineel artikel: Nu.nl
Het bericht Banenafspraak werkt niet goed voor mensen met arbeidsbeperking verscheen eerst op Flexupdate.