Handen wassen is belangrijk om infecties te voorkomen, vooral omdat er zo’n 200 miljoen bacteriën op onze handen kunnen zitten na een toiletbezoek. Het niet wassen van de handen vergroot het risico op infecties zoals verkoudheid en griep. Een goede handhygiëne vermindert de kans op ziektes en draagt bij aan een lager ziekteverzuim op de werkvloer. Virussen verspreiden zich snel, vooral via handcontact en oppervlakken die vaak worden aangeraakt. Jammer genoeg toont een recent onderzoek aan dat veel mensen hun handen niet goed of zelfs helemaal niet wassen na een toiletbezoek. Waarom is dit? Waarom is het zo slecht gesteld met de handhygiene van werknemers op de werkvloer? Het is daarom belangrijk om voorlichting te geven over handhygiëne, zowel op het werk als op andere plaatsen zoals scholen en zorginstellingen. Handen wassen blijkt problematisch, helemaal wanneer de handen minstens 20 seconden moeten worden gewassen.
Het onderzoek
Een recent onderzoek, gepubliceerd in The Journal of Environmental Health, wijst op een zeer schokkende en vieze stand van zaken op de werkvloer. Het onderzoek wijst op een verontrustende situatie rond handhygiëne onder de (beroeps)bevolking. Vierduizend mensen werden geobserveerd tijdens toiletbezoeken en er wordt aangetoond, dat slechts een klein deel van hen hun handen grondig wast na het toiletgebruik. Uit de bevindingen blijkt dat zelfs 10% van de geobserveerden hun handen helemaal niet wast. Dit terwijl 33% dit wel doet, maar zonder zeep te gebruiken. Zelfs degenen die wel zeep gebruiken, besteden vaak niet genoeg tijd aan het wassen van hun handen om effectief alle schadelijke bacteriën te verwijderen.
Waarom slechte handhygiënen?
Het gebrek aan naleving van goede handhygiëne op de werkvloer kan verschillende oorzaken hebben. Het te maken hebben met een gebrek aan bewustzijn of kennis over het belang van handen wassen en de juiste technieken. Werknemers zijn mogelijk niet goed op de hoogte van de risico’s van slechte handhygiëne. Ook misschien niet over hoe deze slechte handhygiëne hun gezondheid en die van anderen kunnen beïnvloeden. Daarnaast kunnen praktische belemmeringen een rol spelen, zoals ontoereikende of onvoldoende toegankelijke wasfaciliteiten op de werkplek.
Verder kunnen tijdsdruk en werkdruk een rol spelen. Werknemers hebben mogelijk het gevoel dat ze te weinig tijd hebben om regelmatig hun handen te wassen. Dit vooral tijdens drukke periodes of wanneer ze strakke deadlines moeten halen. Dit kan leiden tot het overslaan van handen wassen of het niet grondig genoeg uitvoeren ervan. Ten slotte kunnen ook culturele en sociale factoren een rol spelen of gewoon ouderwetse laksheid. In sommige werkomgevingen wordt handen wassen mogelijk niet als een prioriteit beschouwd of wordt het als een persoonlijke keuze gezien.
Ziekteprefentie
Dit onderzoek benadrukt het belang van goede handhygiëne, vooral in het kader van ziektepreventie. Volgens de bevindingen kunnen tot wel 47% van de ziektes worden voorkomen door correct handen wassen. Bovendien kunnen bacteriën tot wel 48 uur overleven op oppervlakken en hebben ze het potentieel om zich snel te verspreiden via menselijke interactie. Het gebruik van zeep en het wassen van de handen gedurende minstens 20 seconden wordt sterk aanbevolen.
Slimmer omgaan met je smartphone
Verder wordt aangeraden om niet alleen je handen goed te wassen, onze smartphones kunnen namelijk ook een regulier schoonmaakbeurt gebruiken. Ruim de helft van de Nederlanders (54 procent) neemt hun smartphone mee naar de wc en 32 procent gebruikt deze ook tijdens het eten. Niet een hele smakelijke gedachten wanneer je elkaar dagelijks op de werkvloer treft. Probeer je smartphone niet op het toilet te gebruiken. Want doorspoelen kan bacteriën verspreiden, ook op je telefoon. Dit kan duizenden bacteriën op je telefoon opleveren, volgens een Amerikaanse studie. Blijf daarom niet alleen je handen wassen, maar houd je smartphone ook zo schoonmogelijk.
Na het plassen handen wassen problematisch
Handen wassen is niet alleen belangrijk voor de algemene gezondheid, maar ook belangrijk in het kader van huidige en recente pandemieën. Het vermogen om besmettingen te voorkomen is rechtstreeks gerelateerd aan de naleving van goede handhygiënepraktijken. Vooral in zakelijke omgevingen, zoals kantoren en sectoren zoals de voedingsmiddelenindustrie, speelt handhygiëne een belangrijke rol. Dit natuurlijk vanwege de potentiële risico’s voor de volksgezondheid. Het bewust maken van de huidige situatie en het bieden van de juiste faciliteiten voor handen wassen, zijn onmisbare stappen om de veiligheid van personeel en bezoekers te waarborgen. Om iedereen de juiste manier van handenwassen te tonen, volgt hier een video van het RIVM.
In gesprek met elkaar
Intercedenten en uitzendbureaus spelen kunnen een belangrijke rol spelen bij het bevorderen van goede handhygiëne onder flexwerkers. Dit kan worden bereikt door middel van educatieve programma’s die het belang van handen wassen benadrukken en de juiste technieken aanleren. Daarnaast is het van belang om te zorgen voor goed uitgeruste wasruimtes op de werkplekken. Natuurlijk inclusief stromend water, zeep en handdoeken of drogers. Het tonen van voorbeeldgedrag kan ook flexwerkers aanmoedigen om goede handhygiënegewoonten te ontwikkelen.
Bovendien kunnen incentives worden overwogen voor flexwerkers die actief deelnemen aan handhygiëneprogramma’s. Het invoeren van monitoring en toezichtmechanismen is een mogelijkheid, mits er rekening wordt gehouden met privacy. Deze maatregelen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het bevorderen van handhygiëne en het verminderen van infectieziekten op de werkvloer.
Praktische maatregelen
– Voorlichting: Organiseer educatieve programma’s over het belang van handen wassen en de juiste technieken. Aan deelnemers van handhygiëneprogramma’s kunnen beloningen worden aangeboden, zoals gezondheidsscreenings, cadeaubonnen of extra vrije minuten voor verlof.
– Faciliteiten: Zorg voor voldoende en goed uitgeruste wasruimtes met stromend water, zeep en handdoeken of drogers.
– Toezicht: Voer toezichtmechanismen in om de naleving van handhygiënepraktijken te waarborgen. Vooral op drukke locaties zoals scholen en kantoren zou dit een optie zijn.
Bedrijven zoals die in de voedingsmiddelenindustrie, moeten speciale aandacht besteden aan bedrijfshygiëne. Waarbij de nadruk ligt op het schoonhouden van apparatuur, gereedschap en de werkomgeving. Met de juiste procedures, voorzieningen en toezicht kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan het bevorderen van handhygiëne. Ook het verminderen van de verspreiding van ziektes wordt gestimuleerd. Het negeren van deze maatregelen kan leiden tot verhoogde risico’s op infectieziekten en een negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid op de werkvloer.
Het bericht Na het plassen handen wassen: Problematische strijd op de werkvloer verscheen eerst op Flexupdate.