De Nederlandse wetgeving kent het recht op regres, ook voor uitzendbureaus. Dit recht op regres kan toegepast worden bij arbeidsongeschiktheid. Het betekent dat de werkgever de kosten van loondoorbetaling en re-integratie kan verhalen bij een derde. Dit kan als de flexwerker door toedoen van een ander arbeidsongeschikt is geworden, bijvoorbeeld door een ongeval tijdens werktijd.
Regresrecht voor uitzendbureaus
Voor uitzendbureaus is het belangrijk om zich bewust te zijn van regresrecht en de mogelijke voordelen ervan. Het is belangrijk om de situatie in geval van arbeidsongeschiktheid goed in kaart te brengen. Denk hierbij aan: wat is de oorzaak van de arbeidsongeschiktheid en is er sprake van toedoen van een derde partij. Stel dat dit zo is, dan kun je als uitzendbureau een groot deel van je kosten vergoed krijgen.
Hier zijn enkele stappen die je kan nemen:
Juridisch advies: Zorg voor deskundig juridisch advies om te begrijpen hoe regresrecht van toepassing is binnen de uitzendbranche en wat de rechten en plichten zijn als je het wilt toepassen.
Verzekeringspolissen: Controleer en herzie bestaande verzekeringspolissen om te zien of deze adequaat dekking bieden voor mogelijke regresvorderingen.
Documentatie: Verzamel alle relevante documentatie en gegevens die nodig zijn om een regresvordering in te stellen, zoals het schadeformulier en contactgegevens van betrokken partijen.
Proactief handelen: Wacht niet te lang met het starten van een regresvordering. Hoewel er vijf jaar na het ongeval nog mogelijkheid is om te verhalen, kan het proces langdurig zijn.
De te nemen stappen
Het is van belang om je te verdiepen in kennis over dit onderwerp als inlener en intercedent. Helemaal omdat bij veel uitzendbureaus (de kosten voor) het verzuim de laatste jaren (flink) is gestegen. Wees je bewust van dit recht en bereid je er op voor dat je dit in gang kan zetten. Dit betekent het krijgen van juridisch advies om de de gevolgen goed te begrijpen en het mogelijk herzien van verzekeringspolissen. Ook is het verzamelen van alle benodigde documentatie voor regresvorderingen en actief handelen bij het instellen van vorderingen erg belangrijk. Zorg daarom dat je met de flexwerker een vertrouwensband hebt, zodat die je kan helpen met de informatievoorziening.
Mocht al dit juridische jouw als uitzendondernemer teveel worden, dan kan je altijd de hulp van een uitzendbureau backoffice ondersteuner inroepen. Over het algemeen hebben zij de kunde en de kennis om uitzendondernemers juridisch op weg te helpen.
Het bericht Regresrecht: Wat betekent het voor uitzendbureaus? verscheen eerst op Flexupdate.